20 април 2019 - Лазаровден. Той е осмият ден преди Великден (винаги събота)На този

...
20 април 2019 - Лазаровден. Той е осмият ден преди Великден (винаги събота)На този
Коментари Харесай

20 Април - Лазаровден

20 април 2019 - Лазаровден. 

Той е осмият ден преди Великден (винаги събота)

На този ден имен ден честват: Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар
Информация за Лазаровден
На този ден църквата празнува възкръсването на Лазар. Лазаровден е преносим празник, който се празнува постоянно в събота, една седмица преди Великден.
Обреди и Традиции
Типичен за Лазаровден е моминският бит лазаруване. Участничките са девойки в предбрачна възраст (познато е и детското лазаруване – на момиченца сред 6 - и 11-годишна възраст, които подражават на огромните лазарки), наричани лазарки или лазарици. Лазарските песни са съпроводени от ритуални хора и ръченици. Ако инцидентно лазарките пропуснат някоя къща, то съгласно националната религия нейните стопани ще ги сполети злощастие. Според националните обичаи единствено лазарувало момиче може да се момее и да се омъжи.

На Лазаровден дамите омесват погача с мед и я раздават за благодат. В доста селища на този ден се прави най-голямата Задушница - Лазарската. Жените почистват и прекадяват гробовете и раздават дребни просфорки (хляб с украса) дружно с жито за умрелите.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клончета, които ще красят вратите на идващия ден — Връбница (Цветница)

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР